Els orígens medievals de Can Balaguer
Quan fa cinc anys es va finalitzar la rehabilitació de Can Balaguer, l’equip responsable de la seva museïtzació es va trobar unes grans sales buides a la planta noble. Amb els mobles, les pintures i els tapissos del fons municipal en aquestes sales es podien reconstruir alguns dels espais característics de les cases senyorials de Palma.
Però feien falta objectes decoratius per a donar-li l’aspecte de casa viscuda, característic d’un museu d’ambient. Gràcies a la col·laboració d’algunes col·leccions privades com les de la família Alomar, la de Josep Balaguer Siquier i, molt especialment, de la Col·lecció Domènech-Vázquez, es va poder completar el conjunt.
A la sala d’entrada hi feien falta llumeneres de llautó i capelletes amb betlems. Per a les sales barroques, vàrem seleccionar una important mostra de figures de devoció del Mestre de les Verges Rosses, així com peces de cristall de la Reial Fàbrica de La Granja.
A les parets del menjador s’havien d’instal·lar les ceràmiques fines utilitzades en aquestes cases al llarg del temps. Finalment, a la galeria on es mostra la col·lecció de pintura modernista de Josep Balaguer s’hi volia incloure ceràmica mallorquina d’aquesta època; és a dir, de final del segle XIX i començament del segle XX, de la fàbrica de la Roqueta.
Resulta, però, que tots aquests objectes estan molt ben representats a la Col·lecció Domènech-Vázquez, de manera que es va acordar el dipòsit d’una part important d’aquest fons a Can Balaguer, que acabam d’ampliar. I per això ara us proposam veure la planta noble del centre amb els ulls dels petits objectes d’aquesta col·lecció, imprescindible per a acostar-nos a les arts decoratives produïdes i consumides a Mallorca al llarg dels segles.